spiegel215x215logo zwart 211x211Begeleiding

Een ingrijpend verlies kan grote gevolgen hebben voor de manier waarop je in het leven staat. Wie ben je zonder je baan? Hoe voel je je als je geliefde uit je leven is en hoe ga je na een ongeval om met blijvende beperkingen?

Verlies hoort bij het leven. Ingrijpende verlieservaringen kunnen je identiteit aantasten omdat je gevoel van eigenwaarde is beschadigd en het vertrouwen in je eigen vaardigheden weg is. Je kunt dan met gevoelens van rouw te maken krijgen. Rouw is een menselijke reactie. Het doel ervan is het verlies in je leven te integreren, zodat je verder kunt; mét het gemis. Tijdens dit persoonlijke proces kan je je soms alleen voelen of onbegrepen. Het kan dan fijn zijn wanneer je er even niet alleen voor staat, wanneer je gesteund wordt en je je ervaringen en gevoelens met iemand kunt delen.

Praktijk Papaver in Woerden heeft ervaring en kan je prima begeleiden.

Begeleiding na  verlies

Elk mens is uniek en ieder gaat op zijn eigen manier om met pijn en verdriet. Samen kijken we naar je behoefte. We gaan daarbij uit van jouw leven en de manier waarop jij je verlies ervaart. Ik loop een stukje mee in je rouwproces en onderweg proberen we te ontdekken wat voor jou een goede manier is om met je verdriet om te gaan.

Begeleiding tijdens  een verliessituatie

Wanneer je door ziekte en beperkingen steeds minder kunt, kan je gevoelens van rouw ervaren. Je kunt verdriet hebben of boos zijn om wat niet meer tot jouw mogelijkheden behoort. We noemen dat ook wel 'levend verlies'; je ervaart steeds weer of steeds meer wat niet meer lukt.

Het leven van ouders van wie het kind een ernstige ziekte krijgt, een beperking heeft of een chronische aandoening kan totaal veranderen. Ook dan is er sprake van leven verlies: je kind leeft en tegelijkertijd er is een rouwproces dat nooit overgaat. Deze situatie kan invloed hebben op het hele gezin. Hoe ga je daar mee om?

We kunnen samen kijken waar je tegenaan loopt en hoe je met de situatie kunt omgaan. 

Begeleiding bij verlaat verlies

Soms ben je na een ogenschijnlijk klein verlies zó van slag dat je jezelf niet herkent. Dan kan het zijn dat je onzichtbare stapel van verlies is omgevallen. En dat je je ervan bewust wordt dat jouw verdriet ouder is, dat het te maken heeft met eerdere verliessituaties. Die 'oude rouw' begint om aandacht te roepen. Het is nooit te laat om vergeten of verstopte emoties toe te laten.

In een veilige omgeving kunnen we onderzoeken welke invloed oudere verliezen op jouw leven hebben en hoe je ermee kunt omgaan. 

Begeleiding bij komend  verlies

Wanneer je hebt gehoord dat je niet lang meer te leven hebt, breekt er een verwarrende en emotionele periode aan. Behalve dat jij je leven verliest, verliezen de mensen in je omgeving jou. Hoe moet je afscheid nemen? Móet het eigenlijk wel? Hoe beleven je partner en je gezin dit proces? Wat vertel je de kinderen? Wat ervaar je nu je leven gaat eindigen? Hoe kijk je terug op je leven? Veel vragen waar niet direct antwoord op is.

Op dit laatste deel van jouw levenspad kan ik jou – en je gezin – begeleiden en zorgen voor een lichtje in de duisternis.

 

Vraag naar de mogelijkheden!

mozaiek215x215homespiegel215x215verliesbomen215x215begeleidingbruggetje215x215blogtrudy215x215trudy

 

 

Ga naar boven