bomen215x215logo zwart 211x211Training en advies

Één lichtpuntje is genoeg (Wibe Veenbaas)

Begeleiding

Binnen je bedrijf of op je school krijg je regelmatig met verlies te maken. Een van je medewerkers of een van je leerlingen verliest een geliefd persoon, is ernstig ziek of je hebt te maken met overlijden. Wat moet je doen? Wat juist niet?

In zo'n situatie kan het fijn zijn als er iemand is die rust en ruimte schept, die ervaring heeft en jou tijdelijk kan bijstaan. Daarvoor kan je bij Praktijk Papaver terecht.

 

Slecht nieuws komt nooit goed uit. En toch moet je als manager of docent handelen, het nieuws brengen, zorg hebben voor betrokkenen, een herdenkingsbijeenkomst regelen etc. Het kan dan helpen als je een handige checklist hebt die je kunt raadplegen om zo de eerste nodige dingen te regelen. Ik kan je helpen zo'n lijst te maken. Een checklist op maat, op het lijf van jouw bedrijf of school geschreven. Zo sta je niet direct met lege handen en weet je wat te doen.

 

Wil je tijdens een hei-dag, studiedag of vakdag eens aandacht schenken aan een 'nieuw' onderwerp? Denk dan aan 'omgaan met verlies' en nodig mij uit. Ik verzorg workshops, trainingen, informatiebijeenkomsten voor bedrijven en organisaties, voor scholen, zorginstellingen, hospices en uitvaartbedrijven. Dit gaat om maatwerk.

Aan bedrijven en scholen bied ik graag begeleiding in de vorm van een lotgenotengroep 'Verder na Verlies'. Een groep van zes tot acht deelnemers komt zes keer bij elkaar. Tijdens de bijeenkomsten worden emoties gedeeld, ervaringen van anderen worden herkend en daarnaast kunnen de deelnemers van elkaar leren. Vanuit goed werkgeverschap en vanuit goed 'docentschap' is deze dienstverlening eigenlijk een must!

Scholen nodig ik uit om mijn gastles 'Omgaan met Verlies' op hun programma te zetten. In een gastles vertel ik over verschillende soorten verlies, over emoties bij rouw, over verschillen in het omgaan met verlies vroeger en nu. Daarnaast bespreek ik hoe overlevingsgedrag er uit kan zien en hoe je 'maskers' kunt herkennen.

De gastles is een aanrader. Leerlingen worden zich ervan bewust dat praten over verlies voor meerdere mensen lastig is, dat stilstaan bij rouw je juist verder kan brengen en dat je met wat kennis op zak anderen beter kunt troosten.

Leden van Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Nederland(VPTZ) kunnen bij Praktijk Papaver terecht voor het geven van trainingen volgens de modules van de VPTZ Academie. Dit gaat om trainingen aan vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg thuis en in hospices. Als geregistreerd docent bij CRKBO ben ik bevoegd deze trainingen te geven.

Lezingen

Wil je een lezing op een congres, symposium of uitvaartmarkt? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Bel of mail me. Ik maak graag een afspraak met je.

Tot slot

Ga eens naar mijn blog hier op de website. Daar kun je zien en lezen wat ik zoal gedaan heb. Alles op het gebied van verlies en rouw. En: vergeet mijn boek 'laatste zwaai' niet: een mooie verzameling van mijn columns over mijn werk als zorgvrijwilliger in een hospice. Werk dat mijn leven echt verrijkt!

mozaiek215x215homespiegel215x215verliesbomen215x215begeleidingbruggetje215x215blogtrudy215x215trudy

 

 

Ga naar boven